Policajti v Prešovskom kraji objasnili rekordný počet trestných činov

26.07.2005 Celý región

Prešov 26. júla (TASR) - Policajti v Prešovskom kraji objasnili za prvých šesť tohoročných mesiacov 4030 prípadov trestnej činnosti. Je to množstvo, aké ešte...
Prešov 26. júla (TASR) - Policajti v Prešovskom kraji objasnili za prvých šesť tohoročných mesiacov 4030 prípadov trestnej činnosti. Je to množstvo, aké ešte nikdy v histórii Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) SR v Prešove nezaznamenali pri polročnej bilancii.

Krajského policajného riaditeľa Ladislava Malíka však neteší len táto skutočnosť, na základe ktorej je v hodnotení všetkých KR v SR prešovské na prvom mieste, ale aj fakt, že v prvom polroku poklesol počet evidovanej trestnej činnosti. Ako Malík uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Prešove, oproti rovnakému minuloročnému obdobiu zaznamenali o 457 prípadov menej, teda dokopy 7545. Objasnenosť pri rovnakom porovnaní vzrástla o 420 prípadov.
Za jednu z príčin vzrastu objasnenosti Malík označil náročnosť riadiacich pracovníkov.
KR PZ v Prešove tvoria po reorganizácii okresné riaditeľstvá PZ so sídlami v Prešove, Poprade, Bardejove, Humennom a vo Vranove nad Topľou. Je zaujímavé, že za prvých šesť mesiacov roku 2005 sa najviac trestná činnosť páchala v \"policajnom okrese\" Poprad, ktorý asi o dve percentá svojím podielom na celkovom počte kriminality predbehol Prešov.
Najväčší, bezmála 53-percentný podiel na celkovom množstve prípadov trestnej činnosti mala majetková. V nej bezmála každý druhý prípad bola krádež vlámaním. Vznikla pri tom škoda vyše 60 miliónov korún. Celkove si trestná činnosť v kraji vyžiadala viac ako pol miliardy korún.
Na území kraja sa v prvom polroku stali štyri vraždy, dve v \"policajnom okrese\" Poprad objasnili, dve ostatné \"v policajnom okrese\" Humenné zostávajú pre mužov v uniforme v otázke vraha záhadou.
Polícia v Prešovskom kraji v hodnotenom období neevidovala ani jeden výbuch nástražného systému.
 

Vyberte región

mark